Ode aan Pa
Wat zou een mens zijn zonder vader?
Een van mijn favoriete bezigheden is het luisteren naar Radio 2. Als het even kan, ben ik daarop afgestemd. Je kunt tegelijkertijd wat anders doen: een artikel schrijven, stamboomgegevens invoeren of werken aan de website. Als je op de achtergrond iets hoort dat je interesse wekt, gaat je aandacht -althans bij mij- daar automatisch naar uit. Zoals nu. Het thema van het programma ‘De staat van Stassen’ is ”vader”. Een luisteraar belt en vertelt over zijn vader, die een goeie week na zijn pensionering een beroerte kreeg. Drie maanden later was de man dood. De boodschap: Laat als vader nooit ‘losse eindjes liggen’. Bespreek alles zolang het nog kan.
Dat doet me vanzelf denken aan mijn eigen vader. Hij kon in ieder geval na zijn pensioen nog 28 jaar genieten van zijn gezin; van het leven. Eigenlijk altijd in goede gezondheid. Alleen de laatste weken sterk aan het kwakkelen, inclusief een ziekenhuis-opname. Hij was 93 toen hij overleed. Een ”gezegende” leeftijd. Een fijne man. Niet altijd zo’n prater, maar je kon een goed gesprek met hem voeren. Tot zijn laatste dagen nog scherp van geest, betrokken bij alles wat in de wereld gebeurde. De avond voor zijn overlijden -ik was met het gezin van de oudste zoon op vakantie- werden we naar Den Haag geroepen. Het ging niet best met Pa.
Samen met Marcello -de oudste- hadden we nog een goed gesprek met hem, mede over ons bezoek aan Woudrichem. Dat kende hij ook. Uitgebreid liet hij het vestingstadje de revue passeren. Een van de belangrijkste zaken daarbij: zijn oog voor detail. Hij schilderde, in de stijl van Anton Pieck. Mij heeft hij altijd geleerd: Kijk omhoog, bijvoorbeeld naar gevels, daar zitten de mooiste scheppingen. Nu nog haal ik dat geregeld aan als wij -mijn vrouw Loes en ik- op vakantie een stadswandeling maken. Ook het bekijken van landschappen, het mooie van de natuur: ik leerde het van Pa.
We keerden terug naar ons vakantie-adres en waren zeer verbaasd ’s morgens in alle vroegte een telefoontje te krijgen met de mededeling: hij is overleden. Na alle beslommeringen die dat met zich meebrengt -en het verdriet- blijven er veel positieve herinneringen over. Des te duidelijker voel ik -achteraf- zijn gemis aan een vader: die overleed toen hij zelf nog maar net vijf jaar oud was. De man naar wie ik ben vernoemd en wiens naam ik met trots draag. Want zo ging dat in die tijd: de oudste zoon werd vernoemd naar de opa van vaderszijde. Een gebruik dat tegenwoordig steeds meer in het ongerede raakt.
Ook Pa was best geïnteresseerd in genealogie. Nadat zijn broer -heeroom Cor- een brief van familielid pater Theo van Zijl had gekregen en ik aan de slag ging met archief-onderzoek, ging hij -samen met mijn broer- een paar keer mee om gegevens uit te zoeken en te noteren. Op zijn eigen, heel precieze wijze, want daar was hij goed in. Hij kon ook prachtige verslagen maken van de ‘pot’-reis van het zangkoor. Ieder lid werd daarin wel -vaak op rijm- op een positieve, respectvolle manier en soms met een kwinkslag genoemd. Die genen heb ik duidelijk van Pa meegekregen.
Ook in latere jaren bleef hij voor het onderzoek naar de familie Van Zijl belangstelling tonen: ”Dat is verdomd interessant, wat je hebt gevonden”, was een van zijn standaard-reacties. Ook hij was zich ervan bewust dat de stambomen eeuwenlang zijn doorgegeven van vader-op-zoon. Natuurlijk met uitzonderingen. Die zijn er in het leven altijd. Dat doet me ook denken aan het ‘nieuwtje’ dat ik hem een half jaar voor zijn dood kon vertellen: ik vond een aanwijzing dat zijn moeder (weduwe) -toen Pa ongeveer negen jaar was- in alle stilte nog een zoon had gekregen: Leonardus -vernoemd naar haar overleden echtgenoot- slechts een half jaar oud geworden. Hij kon het niet geloven. Het (geboorte)bewijs heeft hij helaas niet meer kunnen zien: dat vond ik pas na zijn overlijden. Maar zo gaat dat soms: stamboom-onderzoekers leggen veel zaken bloot. Over het leven, het doorgeven ervan, maar -dat is mijn streven- altijd met respect. Respect dat mijn vader -doorgaans- zeker verdiende. Zeker vandaag: 25 mei, zijn geboortedag.
Beste Léon, ik las je blog over je vader met veel plezier. Op 3 juni is mijn pa – Jacobus Johannes van Zijl, nakomeling van Johannes, de eerste Van Zijl die in Zuid-Afrika geboren werd – 84 jaar oud. Op 1 juni vieren we mijn pa’s verjaardag met alvast de eerste van 2 of 3 feestelijke bijeenkomsten. Misschien reis ik met hem in oktober nog een keer naar Nederland. Het zou leuk zijn indien we dan met je een ontmoeting kunnen afspreken. Als langstlevende van de 4 kinderen van Willem Jacobus van Zijl (1904-1995)en Maria Catharine Wilson (1908-1995) is hij de laatste die nog veel informatie over de voorgeslachten in onze lijn van de familie kan bijdragen.
Alvast gefeliciteerd met Pa’s verjaardag. Dat zou leuk zijn Renee, om elkaar te ontmoeten. Gebruik daarvoor maar het mailadres van stamboom@moustache.nu
beste Leon,
leuk om de blog te lezen en mooi hoe jij dat contact met je vader had!
ik moet denken aan mijn vader Gerard van Zijl, geboren 16 maart 1919 en overleden op 21 november 1978…59 jaar en net na 44 dienstjaren met pre pensioen, hartstilstand….nooit afscheid kunnen nemen.
hij was wel het begin van mijn contact met jou vreemd genoeg.
hij was een echte van Zijl-en mens.
ik zie hem nog aan de tafel zitten, elke mutatie in de van Zijlen naam werd op een vel mooi papier geschreven, naam, geb. datum of overlijdens datum en wie van wie afstamde….daarna oprollen en in een koker van hard karton gestopt die hij had beplakt met een gouden folie en een zilveren folie- bekleedde dop.
een no-nonsense mens, maar die folie gaf aan hoe waardevol hij de naam vond!
ik heb na zijn dood de koker in mijn bezit en kon toe in de 80-er jaren jou de namen doorspelen…..mooi!
groet wim van zijl
Heel bijzonder om te lezen, Wim… Al zou de blog niks zijn geworden, dit vind ik al een geweldig mooi resultaat. Kijk, stamboomgegevens verzamelen en bij elkaar zetten is één ding, maar verhalen over de Van Zijl-en wereldwijd brengen zo’n ”dooie” verzameling tot leven! Dank voor je reactie.