Jacob Teunisse van Zijl uit Rotterdam
Waar past Frans Jacobse nu in het geheel?
Door je aan te melden bij GeneaNet en vervolgens een zoekopdracht op achternaam, te geven, ontvang je wekelijks een melding als er op die achternaam nieuwe gegevens zijn geplaatst. Ik weet niet precies van wanneer mijn aanmelding dateert, maar ik maak er al vele jaren dankbaar gebruik van. Wel is het zo dat de meldingen van nieuwe gegevens niet altijd ‘echt nieuws’ bevatten. Als een deelnemer zijn of haar gegevens ververst of dus actualiseert, zit er veel bij dat al bekend is. Je moet dus goed kijken wat er is toegevoegd.
Dat is ook de reden waarom ik op mijn eigen website geregeld op de pagina ‘stamboom wijzigingen’ aangeef wat er in mijn gegevensbestand is vernieuwd. En dat kan soms aardig oplopen….
…als ik weer eens tijd heb gevonden om flink wat data, bijvoorbeeld een hele serie ‘vrijkgekomen’ overlijdensdata kan invoeren. Want de privicy-wetgeving zorgt ervoor dat slechts eens per tien jaar weer een nieuwe groep op internet mag worden geplaatst. Ook door het uitbrengen van cd17 in de reeks van het GISA, het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Genealogie, is er een grote hoeveelheid gegevens vrijgekomen.
Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook onderzoekers die hun vondsten op GeneaNet melden. Dat bracht me zo’n veertien dagen geleden in contact met Leendert Meijer. Hij had namelijk de gegevens van ene Teunis van Zijl uit Rotterdam op die site gezet en dat deed bij mij al snel een lichtje opgaan. Mijn oudst-bekende Van Zijl was namelijk een Jacob, mogelijk Teunisse. Natuurlijk had ik al aangenomen dat zijn vader dan Teunis zou heten –wat heerlijk toch die consequente vernoemingen vroeger- maar nu zag ik dat ‘zijn Jacob Teunisse’ tweemaal was getrouwd. Die tweede keer op 31-jarige leeftijd en daarna krijgt hij vier kinderen.
Hoog tijd dus om met Leendert contact op te nemen en hij ging voor zijn bronnen graven in de oude schoenendoos, zoals hij terugschreef. Ik was blij dat hij zijn bronnen kon noemen, want het gevaar van internet is nog steeds dat een fout –door het ontbreken van de bron- al snel is overgenomen en dan wordt vermenigvuldigd. Nu is het gezin van Jacob Teunisse dus duidelijk, maar tevens blijkt dat zijn eerder geschatte geboortejaar nog wat vroeger moet worden gesteld. Ik had hem namelijk staan op ‘rond 1664’ en dat is nu bijgesteld naar ‘rond 1628’. Dat betekent ook dat een vermoedelijke zoon –Frans Jacobse- problemen oplevert: die is geboren rond 1690 (gelet op zijn huwelijksdatum), terwijl de jongst bekende zoon van Jacob Teunisse –Johannes Jacobsz- in 1663 is gedoopt. Bovendien is er nog geen zoon ‘Teunis’ gevonden, wat echter wel voor de hand zou liggen.
De afgelopen weken ben ik dus nog eens stevig in de aktes van Rotterdam gedoken. Daarbij niet alleen gezocht op Van Zijl, maar ook op Sijl, Seijl en Zeijl. Dat blijken namelijk de spellingvarianten waaronder ze zijn ingeschreven. In ieder geval heb ik nu de eerste generatie aangepast en in de nieuwe uitdraai ook nieuw gegevens van diverse gevonden overlijdens toegevoegd. De rechtstreekse toegang is: parenteel Rotterdam.
Please keep throiwng these posts up they help tons.