We gaan ronddwalen in Sankt Wolfgang

donderdag 05-06-14

Tsja, als je aan de zuidkant van het meer zit, dan moet je natuurlijk wel weer met de boot om in Sankt Wolfgang te komen. Dat doen we dus en we laten ons ‘overzetten’. Dat is een stukje van niks en dan lopen we de kade af naar links om naar het centrum te gaan. Zo te zien een gezellig oud dorp met flink wat bewaard gebleven historische bebouwing. Natuurlijk is er één specifiek gebouw waardoor deze gemeente waarschijnlijk wel wereldwijd bekend is: herberg ”Im Weissen Rössl”. Een operette in drie bedrijven, gecomponeerd door Ralph Benatzky, die zich in hoofdzaak in Sankt Wolfgang afspeelt. Inderdaad: in de daar gelegen herberg ”Het Witte Paard”. Individuele muzikale intermezzo’s werden geschreven door Robert Stolz .

Mooie laat-gotische bedevaartkerk:  

Sankt Wolfgang aan de Wolfgangsee heeft haar naam te danken aan de Sint Wolfgang, die in 976 zijn toevlucht zocht in zijn eigen klooster aan de Mondsee. Na de heiligverklaring van Wolfgang in 1052 werden tal van genezingen en wonderen aan hem toegedicht, wat bijdroeg aan een groeiende populariteit van Sankt Wolfgang. Ter ere van de heilige, werd er in 1183 door paus Lucius III een kerk gebouwd en deze kerk werd een bedevaartsoord.

De populariteit van St. Wolfgang daalde echter door de eeuwen heen, maar de populariteit kwam terug vanaf de negentiende eeuw terug, vanwege de keizerlijke residentie in het nabijgelegen Bad Ischl, terwijl de Wolfgangsee watersporters en andere reizigers aantrok. Ook trokken beroemde kunstenaars naar de Wolfgangsee om het prachtige natuurschoon te schilderen.

Ook de film Im weissen Rössl dat zich afspeelt aan dit beroemde meer in het Salzkammergutwas een internationaal succes en dit trok beroemdheden van over de gehele wereld naar Sankt Wolfgang. Er was in de jaren dertig zelfs een luchtverbinding tussen Berlijn en Sankt Wolfgang, waarbij een watervliegtuig op de Wolfgangsee landde!

Wij genieten in Sankt Wolfgang van alle winkeltjes

Ondanks het sterk toeristisch karakter van dit stadje, merk je toch ook nog de grandeur die hier heerst sinds de nabijheid van de keizerlijke residentie in het nabijgelegen Bad Ischl. De happy few en vele kunstenaars vestigden zich hier en dat proef je nog steeds in de sfeer. Het valt op dat de winkeliers hier geen doorsnee ‘toeristenspullen’ aanbieden. Men richt zich toch meer op kwalitatief goede streekprodukten.
Veel huizen hier -vaak in houtbouw- hebben die typisch Oostenrijkse sfeer: met een flink balkon waaraan de hanggeraniums weelderig omlaag bungelen.

ijdag naar de Chiemsee en ook daar willen we een lekkere wandeling of fietstocht maken.

Tsja… en dan hebben we nog een week. Haast niet voor te stellen dat het dan voorbij is, maar dat schijnt er echt aan te komen… ;-))  We sluiten ons helemaal aan bij het einde van het lied over de Wolfgangsee:

Und mußt du dann einmal fort von hier, tut dir der Abschied so weh; dein Herz, das hast du verloren… im “Weissen Rössl” am See! (moeten papa en mama toch even vertalen….)