Kennismaken met de groep op het Lierderholt in Beekbergen  
weekend 11 – 12 mei 2019  


De voorbereiding van de reis naar romantisch Toscane is al best bijzonder: in mijn hoofd zit het reisprogramma voor 2019 al, terwijl Loes nog van niets weet. Tijdens onze NKC-Zuid-Engeland reis hoorde ik al enthousiaste verhalen van onze reisleiders Leo & Chris over deze Italië-reis ‘Romantisch Toscane’. Na ons samenzijn in Engeland gingen zij namelijk als assistenten mee naar Toscane. Dat woord maakt bij Loes het een-en-ander los. Een aantal jaar geleden fietste zij daar drie weken en ook aan haar fietsreis door Umbrië heeft ze goede herinneringen. Ze wil “dus” terug.

Bovendien: een bezoek aan een van de opera’s in de Arena van Verona lijkt haar het summum. Mij niet, maar dat terzijde. Nou ja… in zoverre: ik ben meer van de operette en dus niet zo van het zware werk. Maar,  2019 is voor haar bijzonder: ze wordt 75. Dus heb ik in stilte al diverse voorbereidingen getroffen voor deze Italië-reis. Ze krijgt de reis “Romantisch Toscane” voor haar verjaardag. 

Romantisch Toscane in beeldEen vroeg verjaarscadeau

Daar hoort dan meteen nog een activiteit bij: we gaan naar de site van de Opera van Verona om onze kaarten te bestellen. De Arena van Verona staat natuurlijk garant voor een een romantisch Italië-reis. Dat gebeurt niet meer via de groep deelnemers -het kennismakingsweekend valt te laat om nog keuze te hebben uit de verschillende ‘rangen’- dus regel je zelf de kaarten. Eind juni begint het opera-seizoen en -na de eigenlijk gebruikelijke start met de Aïda- is de eerste die op het programma staat:  Il Trovatore. Die gaan we dus bezoeken. Het regelen van de kaarten gaat gelukkig simpel en we hebben een mooie keuze kunnen maken: in de ”zaal” -met open dak, dat wel- aan de rechterzijde op rij 36: de stoelen 34 en 36.
De eerste stappen voor ons bezoek aan de Arena van Verona zijn gezet.

Informatie-bijeenkomst ‘Romantisch Toscane”

We gaan opnieuw naar het Lierderholt in Beekbergen. Net als voor onze reis  ”Zuid-Engels genieten” is dit voor de NKC de plek waar deelnemers de eerste kennismaking krijgen. Nu dus voor deze veelbelovende Italië-reis ‘Romantisch Toscane’, met overigens ook een aantal andere plekken in Noord-Italië. Deze keer zijn we er niet een dag eerder: ik heb eerst nog een huwelijksvoltrekking. Maar alles aan de camper is klaar, dus kunnen we de volgende ochtend -zaterdag 11 mei- snel afreizen.camperplaats Liederholt
De route is bekend en lekker ontspannen. We melden ons eerst weer bij de receptie en rijden dan een klein stukje door naar het hek dat de ‘camperplaats’ afsluit. 

Piet en Joke staan als reisleiders al klaar om ons met open armen te ontvangen. Wij zien op de buitenrij nog een leuke plek en maken al snel kennis met onze buren.

Kennismaken met de andere deelnemers

Het programma voor deze dag is weer lekker ontspannen. We hebben nu nog de tijd om even een broodje te eten en moeten ons dan om 14u melden bij de receptie/zaal melden voor de informatie-bijeenkomst. De lange tafels staan weer klaar en -zoals gebruikelijk- zoeken we een plekje ‘aan de buitenkant’. Dan kan ik wat makkelijker m’n lange benen kwijt en mocht ik last van m’n rug krijgen, dan kan er wat makkelijker uitlopen.

informatieWe krijgen eerst diverse plaatjes te zien van een eerdere editie en dan wordt het programma van deze 23-daagse reis nader toegelicht. Er liggen op de tafel weer diverse folders die we mogen meenemen en we krijgen het routeboek en de reisatlas Italië uitgereikt. Net als bij de vorige reis krijgen we twee equipe-bordjes. Wij hebben nummer 16 en het is de bedoeling dat we er eentje bij de voorruit aan een zuignaphaakje hangen en de andere aan een zijraam of het achterraam (maar dat hebben tegenwoordig lang niet alle campers meer. In de pauze mogen we nog even naar het terras naast de zaal: daar staat ‘het foto-team’ klaar om ons, met routebordje in de hand, op de gevoelige plaat vast te leggen. Dat is onder andere voor de deelnemerslijst die we nog krijgen.

De privicywet AVG wordt streng gehanteerd

Tsja:  en dan komt de privacy-wet op de proppen. De NKC vindt dat het daarbij moet blijven. Vorig jaar kwamen daar ook onze mail-adressen op en een of twee mobiele nummers. Daarmee kun je bijvoorbeeld onderweg met een team contact opnemen, als je een probleem hebt. Hoewel bijna alle deelnemers melden daar ook nu geen probleem mee te hebben, valt er volgens de reisleiding niet aan te tornen. Oké: we gaan het onderling wel oplossen, want ook onderweg in Romantisch Toscane kun je natuurlijk tegen een probleem aanlopen. En dan kan die mobiele telefoon je reddende engel zijn.
Bij de aansluitende mogelijkheid voor vragen worden er enkele beantwoord. De rest kunnen we na vijven nog stellen. Wij gaan nu eerst terug naar het veld en al snel ontstaan daar spontaan enkele groepjes die onder het genot van een drankje en een meegebracht zoutje de tijd gezellig kletsend doorbrengen.

Vragen-uurtje en diner

Om vijf uur zijn we weer terug voor het vragenvuur. Dat valt best mee: natuurlijk zijn sommige mensen nog op zoek naar verduidelijking, maar het algemene gevoel is toch wel: alles is duidelijk uitgelegd en voldoende aan de orde gekomen. Tussendoor zouden we tijd hebben om nog even naar de camper terug te gaan, maar -mede door de gezellige sfeer- komt dat er niet van. We gaan aansluitend aan het diner.

Daarvoor hebben we bij het infopakket dat ons voor deze bijeenkomst was toegezonden al een keuzelijst gekregen. We mochten daarop aankruisen wat we wilden eten: varkenshaas, parelhoen, een vispakketje of een Italiaanse ovenschotel.

Gelukkig krijgen we onze opgave-strook in kleur retour. Die verschillende kleuren zijn voor de bediening een snel herkenningsmiddel wat ze aan jou mogen serveren. Voor ons worden dat de  Varkenshaas met mozzarella, tomaat en saus van basilicum en een Parmigiana di melanzane (een ovenschotel met aubergine, mozzarella, tomatensaus, basilicum en parmezaan). Voor Loes komt daar een rode wijn bij en voor mij blijken ze een streekbiertje te hebben: de Veluwse schavuit.

Na een afzakkertje bij de bar gaan wij weer terug naar onze Heppiebuzz. Onder de wol met een berg informatie over deze Italië-reis en morgen bijtijds weer op voor het gezamenlijke ontbijt.

Zondag 12 mei: de vlag mag uit

Kijk: thuis zitten we op zondag eerder aan het ontbijt. Dan luisteren we tussen 9 en 10 naar Vroege Vogels. Nu hoeven we zelf geen  vroege vogel te zijn en ook niet zelf ons ontbijt klaar te maken. Hoewel: dat laatste is betrekkelijk, want we mogen wel zelf heerlijke broodjes-naar-keuze beleggen. Maar: de rest staat allemaal klaar. Heerlijk.

We zitten nu op een andere plek dan gisteren, want de reisleiding heeft daarmee het doel om iedereen ook weer met een paar andere mede-reizigers te laten kennismaken. Prima.

Aansluitend krijgen we nu weer een vragenuurtje, maar daar blijken we snel mee klaar. Dat levert achteraf gezien een klein probleempje op. Ik heb vanwege mijn verjaardag bonbons voor bij de koffie meegenomen en die zou ik tussen ontbijt en vragenuurtje even uit de camper halen. Helaas: we gingen achter elkaar door en ik heb er nooit meer aan gedacht.

We zeggen iedereen dus gedag, gaan naar de camper en maken de laatste spullen in orde voor de thuisreis.

Tot ziens, over een maand in Romantisch Toscane… op camping Citta di Milano.

volgende pagina