We doorkruisen oostelijk Emilia-Romagna op weg naar de Adriatische kust
dag 23  –  ma 24 juni 2019


De vraag die we ons gisteravond al stelden, is: volgen we het advies of nemen we een alternatieve route door oostelijk Emilia-Romagna?
Het einddoel is Piomboni Camping Village in Marina di Ravenna: inderdaad de haven van Ravenna. Onderweg kunnen we naar Ferrara, de ‘Renaissance’  provinciehoofdstad met een bijna ononderbroken 9 kilometer lange stadsmuur. Volgens het routeboek is dat zeker een bezoekje waard, maar wij twijfelen… Het is zo’n 135 km en ‘slechts’ twee uur rijden.

Toch “hebben we het wel een beetje gehad” met die stadsbezoeken: we hebben ‘stedenmoeheid’. Daarom besluiten we op ons gemak te vertrekken en een alternatieve route te nemen.

Emilia-Romagna is een prachtige streek

We rijden nu zo ongeveer noordelijk parallel aan de snelweg A14, maar gaan dus in oostelijke richting bijna recht op ons doel af. De afstand wordt daardoor ook korter: nog geen 100 kilometer. Het is dus een heerlijke regionale 80km-weg: de SP253. Die heeft wel wat slingerstukken en dus in tijd wordt het ietsje langer dan het zou zijn bij de snelwegkeuze. Maar dat vinden we prima.
Emilia-Romagna is een prachtige streek. Weliswaar minder bekend dan Toscane, maar doet er zeker niet voor onder. Het is ook de streek van de ‘Tagliatelle al ragù’, met als middelpunt Bologna. Dat konden we gisteren al ervaren. Bij Bologna denk je natuurlijk al snel aan ‘Spagetti Bolognese’, maar dat is iets dat ze hier absoluut niet willen bereiden. Deze streek gebruikt tagliatelle. Daarbij houden ze het zo origineel mogelijk. Nu hebben wij in onze woonplaats Houten ‘toevallig 24-Kitchen en daar vind je een heerlijk recept voor deze lekkernij. Klik maar op het bord.

 We zijn in het wat meer vlakke gedeelte van onze reis, wat ons onderweg prachtige vergezichten brengt.

Privé villa Emilia Romagna Este-Cat | Italian Residence, Verhuur vakantiehuizen in Italië

Bonte lappendeken van weilanden en akkers

We zitten duidelijk in het gebied waar men fruit verbouwd, te zien aan de vele fruitkraampjes langs de weg. We houden eerst de richting Medicina aan. Medicina Health CenterZou dat verwijzen naar een overdaad aan pilletjes of wonen hier zo veel doktoren, zo vragen we ons met een knipoog af. Op dit moment genieten we nog van een nog licht glooiende omgeving, die we dankzij de onderweg-foto-activiteit van Loes hebben kunnen vastleggen. De P 253 is niet echt een slingerende weg, maar er zitten wel veel bijna haakse bochten in. Zo stevenen we af op Lugo en gaan dan even later onder een ”zijweg” van de A14 door. Je merkt hier al goed dat de Po-vlakte hier haar stempel drukt op de platte uitgestrektheid. Dat maakt Emilia-Romagna ook bijzonder afwisselend.

De voorraad aanvullen: op weg naar de super

We konden de laatste paar dagen geen inkopen doen en het programma voor morgen zit ook vol. Dan bezoeken we namelijk Ravenna en woensdag maken we een vaartocht door de Po-delta, dus moeten we nu eerst op zoek naar een supermarkt. We zitten al dicht bij de stad Ravenna en daar zijn er voldoende van die grote winkels voorradig. ook dit was een van de redenen om een alternatieve route te kiezen.

Op weg naar Piomboni Camping Village

We pakken de ‘routedraad’ weer op en leggen nu de laatste kilometers door de kuststreek van Emilia-Romagna noordwaarts af richting Marina di Ravenna. entree Piomboni Camping VillageDit stuk van de reis verloopt eveneens voorspoedig en we komen eind van middag op de camping aan. receptie PiomboniZiet er gezellig uit, maar wel een beetje rommelig. Ach.. zo strak hoeft het allemaal ook niet te zijn. Dit spreekt ons wel aan.

Na ons geïnstalleerd te hebben, ontmoeten we de andere medereizigers van deze camperreis en delen onze indrukken van vandaag.

Wederom een info-momentje
natuurlijk laantjeDe reisbegeleiding laat ons weten dat er om 18.00 uur een korte bijeenkomst is. Daar wordt verteld dat een aantal van ons kort na vertrek van de camping vanmorgen is lastiggevallen / overvallen door mensen in een witte Audi. Zij deden zich voor als slachtoffers, waarbij met de camper tegen hun auto zou zijn aangereden. Resultaat volgens hen: spiegel eraf gereden. Als “bewijs” maken ze zwarte strepen op de camper om zo te laten zien dat het “echt” gebeurd is. Ze gebaren dat de camper moet stoppen. De reisleiding geeft nadrukkelijk aan dat dit een nieuw soort wegpiraterij is: je moet zeker niet stoppen. Als reactie op hun gedrag, noteer je hun kenteken en pak je je mobiele telefoon. Een van hen deed dat inderdaad vanmorgen toen ze haar man -de chauffeur- aanspraken. Bij het zien van die handeling, gingen ze er meteen vandoor. De reisleiding adviseert ook direct -met veel omhaal desnoods- aan te geven  dat je bezig bent de politie te bellen, zogenaamd. Als ze dat merken zullen ze direct vertrekken. Erg jammer dat sommige van onze medereizigers dit overkomen is. Toch een beetje een domper op een gezellige dag.

Een rustige, gezellig avond.

Gelukkig maakt de avond de sfeer weer goed. De camping heeft een leuk sfeertje: in een mooi dennenbos liggen de plekken voor tenten, caravans en campers. Heel natuurlijk aangelegd. Diverse groepjes reizigers zoeken elkaar weer op en nemen -onder het genot van een zoutje en ene drankje- de dag door en kijken natuurlijk ook vast vooruit naar morgen. Deze keer geen ‘stadsgidsendag’, maar Ravenna op eigen gelegenheid verkennen. De bus naar het centrum stopt schuin voor Piomboni Camping Village.

volgende pagina