Fietsen naar Sirmione: schiereilend met een burcht
dag 30  –  ma 01 juli 2019  


Vanaf de vroege ochtenduren vertrekken al diverse groepsleden op weg terug naar Holland. Dat maken wij nog niet van iedereen mee: wij mogen nog rustig aan doen. Als we zelf eenmaal op zijn, zwaaien we de overblijvende vertrekgasten natuurlijk enthousiast uit. Voor ons staat vandaag op het programma dat we gaan fietsen naar het schiereiland Sirmione. Dat wordt in diverse reisgidsen aangeprezen als een waardevol bezoek. Vanzelfsprekend willen we dat zelf ook beleven. De afstand is ruim 15 kilo-meter tot de ”bovenste punt” en daar kun je dan het stadje met de burcht bezoeken. Evan over elf staan de fietsen klaar voor vertrek.

Fietsen langs het GardameerWe hebben natuurlijk vooraf de route goed bekeken op Google Maps. Want ja: in Holland hebben ze wel knooppunten, maar hier in Italië zijn die “raccordi ciclabili” helemaal niet bekend. Zelfs het aangeven bij Google dat je de route per fiets wilt afleggen, lukt niet. uitzicht op GardameerGelukkig kun je wel het voetgangertje aanklikken” >>vervoer per benenwagen. Ach, die gebruik je tenslotte bij het fietsen ook, alleen doe je er gelukkig wat korter over dan de aangegeven drie uur en 21 minuten. Er ligt namelijk wel een mooi fietspad, dat je zeker op het eerste stuk netjes langs het Gardameer leidt. Er zijn maar een paar stukjes waar je met de fiets ”om de strandjes heen moet”, zoals bij de groenstrook rond hotel Campanello.  

Gezellige drukte bij Peschiera del Garda

Peschiera del GardaIets verderop komen we bij een gezellig dorpscentrum: Peschiera del Garda. Dit stadje is op enkele eilandjes is gebouwd. Daar moeten we dan wel twee keer afstappen en even lopen, maar dat is uiteraard geen punt. Deze gemeente is de enige aan het Gardameer die zijn militaire achtergrond nog laat zien. Het stadje is omgeven door een vestingmuur in stervorm.

De twee torens zijn later bijgebouwd door de Oostenrijkers die het hier toen voor het zeggen hadden. Het centrum gonst van de toeristen en heeft een gezellige sfeer. We gebruiken netjes de mobiele telefoon en die leidt ons weer verder naar het vervolg van de wandel-/fietsroute.

Soms rijden we nu iets verderaf van de kustlijn: we steken aardig rechtdoor op het fietspad langs de Via Verona. Het is af en toe wel goed opletten: ze hebben fietsers nog niet die voorzieningen gegeven die wij gewend zijn. Dat betekent dat je bij de uitrit van een huis als fietser twee keer een ‘duo-hek’ tegenkomt, waar je tussendoor moet laveren. De auto die de uitrit in- of uitgaat, heeft voorrang. De route volgen gaat gelukkig verder goed, vooral ook omdat we toch geregeld een wegwijzer met ‘Sirmione’ ziet staan. Onder meer net voorbij de ‘Penny Markt: daar moeten we rechtsaf de Via Colombare in.

De burcht van Sirmione is van verre zichtbaar

Het is hier duidelijk al wat drukker, want ook toeristen die uit westelijke richting komen, gaan via deze weg naar Sirmione. Het laatste stuk is best nog pittig lang om te fietsen, maar van veraf zien we ons einddoel al liggen: de burcht. Net voorbij Parco San Vito wordt het al een stuk rustiger: bezoekers worden hier naar de grote parkeerterreinen geleid. Wij kunnen nog even op ons gemak doorfietsen en zien juist voor de toegangspoort een strook aan de linkerzijde -bij het toeristenbureau- waar nog meer fietsen staan. Die van ons gaan er gezellig bij.

Rocca Scaligera: prachtig oud fort

We lopen nu eerst rechtdoor de toegangspoort onderdoor , met aan de rechterkant meteen het Rocca Scaligera. Dit is een prachtig oud fort, waar je omhoog kunt klimmen tot bovenop de muur, maar dat laten wij maar even voor wat het is. We slaan hier -net als heel veel bezoekers overigens- rechtsaf de Via Dante in. Je kunt dan via een wat smaller stukje rechtdoor lopen en dan heb je bij het water een fraai uitzicht over het Gardameer. Je moet nu wel weer terug en dan naar rechts de Via Dante verder volgen. In ieder geval zien we hier genoeg hotels: toeristen hoeven zich geen zorgen te maken om beschikbare bedden. Je moet nu weer linksaf, voor de kerk langs om uiteindelijk een straatje te ontdekken dat redelijk parallel met de kust loopt. Bij hotel Villa Cortine heb je een klein parkje en iets verderop zie je dan de andere kustlijn van het Gardameer.

Bij deze hele route ervaar je zeer zeker dat -zoals de reisgidsen ook zeggen- Sirmione zeker een bezoek waard is. Het is klein, maar erg gezellig. Voordeel: het hoofdseizoen voor de toeristen is nog niet begonnen, dus de drukte is nog goed te doen.

Smalle, maar gezellige winkelstraatjes

Vanaf het Piazza ?? kom je weer in de iets drukkere winkelstraat, die ons naar het begin van de wandeling zal leiden: het poortgebouw.Hier moeten we wel even opletten, want sommige straten hebben eenrichtingsverkeer. Dan moet je dus als voetganger even wachten als er net auto’s vanaf de andere kant komen, want erg breed is het hier niet. Bij de ijssalon waar we nu langskomen -Scalligeri- ziet het er allemaal erg verleidelijk uit, maar ook behoorlijk prijzig.

We halen onze gestalde fietsen weer op en volgen dan de route langs de grote parkeerplaats, want dit eerste stukje mogen we niet tegen het verkeer inrijden. Verderop wordt dat gelukkig beter. We rijden nu eigenlijk dezelfde route terg als vanochtend. Op het schiereiland kun je ook niet veel anders en ook het aansluitende deel terug langs het Gardameer heeft maar één mogelijkheid: dezelfde weg die je gekomen bent. Dat verloopt goed en nu laten we uiteraard Peschiera gewoon links liggen. Tegen vijven zijn we terug op de camping.

‘s Avonds nog even gezellig nazitten met Albert en Alie

We wisselen na terugkomst onze ervaringen uit met Albert en Alie, die eveneens langer zijn gebleven. Het is weer ouderwets gezellig en het is bovendien een heel ontspannen sfeertje. Voornaamste reden: we ‘hoeven’ nik s meer. Inmiddels hebben zowel zij als wij besloten dat dit hier onze laatste overnachting is. Het is erg warm en we gaan op weg terug richting huis. Maar… dat duurt nog even. Voor onszelf schatten wij in: nog 8 dagen.

volgende pagina