Uitblazen op de rustdag…. mooi niet: zelf pizza bakken
  dag 20  –  vr 21 juni 2019


Relaxen? Nou, niet bepaald: we doen de was, we ruimen de camper op en we zemen de ramen. Het was vanochtend in het NKC-kamp een enorme bedrijvigheid. Overal verschenen de waslijnen en de wasmachines van de camping draaiden op volle toeren. Mannen liepen met emmers sop om de camper weer enigszins -soms zelf spic&span- toonbaar te maken na de zandstormen met als toetje regendruppels. Maar: de reisleiding had voor het einde van de middag toch nog een activiteit geregeld: zelf pizza bakken in het campingrestaurant.    

Maar goed: eerst na zo’n werkzame ochtend even lekker uitrusten. Heerlijk in de schaduw onder de bomen of onder de eigen luifel met een boek, een puzzel, je i-Pad en daarbij een glaasje water, bier of wijn. Genieten dus. Je zag ook diverse groepsleden elkaar opzoeken om even gezellig met elkaar te kletsen. De dag doornemen, samen praten over de routes van morgen. En er worden natuurlijk ook ideeën uitgewisseld over reeds gemaakte reizen of nieuw plannen voor volgend jaar.

Hoe maak je van een deegbal een mooie platte bodem?

onze pizzabakkerDeze middag wordt dus een actieve inspanning verwacht. Dat blijkt geen enkel probleem: iedereen is erg enthousiast om met het zelf pizza bakken aan de slag te gaan. De groep is in tweeën gedeeld om het overzichtelijk te houden. bak-instructieWe krijgen eerst uitleg van de eigenaar van het restaurant. Hij maakt duidelijk hoe het bakken van een pizza in z’n werk gaat en wat daar allemaal voor komt kijken. Dat is nop zich al heel interessant. Daarna gaat de groep naar binnen, waar ook weer twee groepen worden gevormd: degenen die het eerst zelf bakken en degenen die daarbij toekijken of alle gelegenheid hebben om foto’s te maken.de juiste werkwijze

We zullen allemaal thuis wel eens pizza’s hebben ‘gebakken’. Ofwel opgewarmd, ofwel zelf “samengesteld” op een reeds kant-en-klare pizzabodem. Zoals wijzelf thuis ook doen. Hier gaan ze een stap verder: je krijg een bol deeg in handen. ”Ga je gang…” Uuuuh?? Tsja: dat wordt om te beginnen kneden en draaien. Zorgen dat je de bol dusdanig rolt dat je een mooie platte bodem krijgt. En wat blijkt dan al rap in de praktijk? Daar kan het al fout gaan. Dan is een tweede ronde nodig, de gelukkigen onder ons kunnen al meteen met de volgende fase beginnen.

Aan de slag: vulling erop en de oven inschuiven…

de vullingFase twee van het pizza bakken is het aanbrengen van de vulling. Nee, niet van allerlei extra ingrediënten: alleen bestrijken met tomatenpuree. De echte, natuurlijk, zelf gemaakt door de jongens van de keuken en niet uit een blikje ;-)) Daarop komt de mozzarella. Jazeker: dat is de ultieme basis voor een Italiaanse pizza. de kunst van het opschuivenUitgebreider kan ook, maar dat doen ze alleen als klanten iets van de kaart bestellen. Voor ons is dit -terecht- al mooi genoeg.
Maar: zo’n koude pizza smaakt niet, dus moet je ‘m op de schepstok zien te krijgen -ook dat valt nog niet mee- en zonder morsen de oven inschuiven. De meesten van ons gaat dat goed af, maar de keukenbrigade is natuurlijk altijd bereid even een handje te helpen. Klaar? Nee, zeker niet!! Hij moet ook nog rondgedraaid worden en iets naar een andere plek worden opgeschoven. Pfoe, hee… dat valt nog niet mee.

trots op het resultaat

En dan is het moment-suprème gekomen: hij mag er weer uit. Gelukkig wordt dat voor ons gedaan en netjes op het reeds klaar staande bord geschoven. “Eet smakelijk!”

Het ultieme genot: je eigen baksel opeten

samen genieten

Voordat de slotfase aanbreekt, moet de pizza nog netjes naar tafel worden vervoerd en ook dat mag je in dit geval zelf doen: “Ober!…” Meteen even langs de bar om je drankje te bestellen en dan: heerlijk smullen. Niet helemaal goed? Tsja, dat heb je dan helemaal aan jezelf te danken… Gelukkig was dat bij geen van ons het geval. Aan tafel werd dan ook zeer geanimeerd nagesproken over deze geweldige activiteit.

Intussen stond de tweede ploeg -die dus eerst de kunst had afgekeken- al vol ongeduld klaar om de opengevallen plekken in te nemen en als bakker aan de slag te gaan met je eigen pizza bakken…

Het pizza bakken gonst nog lang na

De dag is nog lang niet ten einde. Er is nu weer alle tijd om lekker te ontspannen of zelfs nog een keer een duik in het zwembad nemen. Maar duidelijk is wel: de ervaring met het pizza bakken gonst in de groep nog lang na. Dit had niemand willen missen, met dank aan de inzet van de reisleiding. Gelukkig is het een lekker zwoele avond, zodat iedereen nog een flinke tijd buiten, alleen per stel of met een groepje, buiten kan nagenieten. 
Voor morgen staat er weer 152 km op de planning: op n
aar Bologna.

volgende pagina