Terug naar Ter Aar in 1622
Hendrik van Zijl…. wie was dat?
Het ambacht Ter Aar werd doorsneden door de rivier De Aar. Aan de westelijke kant lag Langeraar (dat een grotere lengte had dan..) aan de oostelijke kant Korteraar. In dat gebied vinden we vanouds veel van Zijl-en. Zoals in Nieuwkoop, waartoe Ter Aar tegenwoordig behoort, maar ook in Esselijckerwoude, Jacobswoude, Woubrugge en in Alphen aan den Rijn / Oudshoorn. Al die plaatsen liggen slechts op korte afstand van Leiderdorp, de ‘bron’ van de familie Van Zijl. Nu is het zoeken naar Van Zijl-en in dat gebied niet bepaald een pad dat over rozen voert. Dat heeft alles te maken met het (niet) beschikbaar zijn van archiefmateriaal. Doop- en trouwregisters ontbreken vaak en dan moet je het hebben van secundaire bronnen, zoals de verkoop van grond of huizen, boedelscheidingen enz.
Ook de boeken die bekend staan als ”de gele banden” in het rijksarchief geven maar een beperkt beeld. In het -voor mij nog steeds onovertroffen- GenLias duurde het heel lang voor de aktes uit Zuid-Holland digitaal beschikbaar kwamen (overigens wel dankzij medewerking van tientallen vrijwilligers; hulde!). Lang voor die tijd was ik dus zelf al in de archieven op zoek geweest. Dan krijg je eigenlijk automatisch een aantal ‘losse takken’, waarbij het lastig is om verbindingen te leggen.
Mijn goede vriend Leonard van Kessel was mij bij het naspeuren vaak behulpzaam en sinds enige tijd heeft zich onder meer Gijs van Rijn ingezet om de gegevens die hij vond in GaHetNa -de digitale opvolger van GenLias- met mij te delen. De afgelopen weken heb ik mij -mede dankzij hem- onder meer bezig gehouden met het nageslacht van Hendrik van Zijl, geboren rond 1622. Een aantal van zijn nazaten waren mij al bekend, maar dankzij Gijs is de structuur nu duidelijker en konden enkele fouten worden hersteld.
Alles op een rij zettend, hebben we van Hendrik tien generaties nazaten, doorlopend tot 1883. Dat is dan meteen een uitdaging: zijn er inderdaad geen verdere nazaten bekend?? Dit vraagt dus nader onderzoek. Dat is juist het leuke van deze hobby: je ontdekt steeds weer iets nieuws, vaak dankzij de bereidwilligheid van anderen.
Daarnaast ligt er een ”nieuw opdracht”: achterhalen wie de vader van Hendrik was. Zijn -tot nu toe enig bekende- zoon is Cornelis (Cory) en dat kan dus wijzen op een Cornelis als vader. Want zeker in die tijd was de vernoeming naar (groot)ouders aan strenge regels gebonden. Iets dat we nu veel minder zien, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Afrika zeer lang heeft stand gehouden.
Zolang Hendriks vader niets is gevonden, duiden we hem aan als ”stamvader” van deze tak. Binnenkort komt ook deze op de site.
Reacties
Terug naar Ter Aar in 1622 — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>