Famillement
Een genealogisch evenement om je vingers bij af te likken
Deze keer geen wederwaardigheden over mijn onderzoek, maar een aankondiging van een belangrijke genealogische bijeenkomst. Jammer voor degenen die niet in Nederland wonen, maar op 8 oktober –toevallig ook nog eens de geboortedag van mijn moeder- vindt Famillement plaats. Dat is een tweejaarlijkse bijeenkomst met een ‘markt-opzet’ over alles wat met stambomen heeft te maken. Er zijn tafels en kraampjes voor personen en instellingen –ook uit het buitenland- die zich met genealogie bezighouden en dat aan anderen willen kenbaar maken. Daarnaast is er een –interessant- lezingenprogramma. Voor wie er met het gezin een dagje uit van wil maken: er zijn ook stadswandelingen met een gids.
De eerste editie van het Famillement trok 1500 bezoekers en vond plaats in Maastricht. Deze keer is gekozen voor de Hooglandse kerk in Leiden, eveneens een stad met –zeker voor de van Zijl-en- veel historische waarde.
De organisator is Erfgoed Leiden en omstreken –voorheen het Leids Archief- samen met het Centraal Bureau voor Genealogie. Hoofdsponsor is Geneanet, de van oorsprong Franse organisatie die het onder meer mogelijk maakt vele tienduizenden gegevens op familienaam, verzameld door andere onderzoekers, te doorzoeken.
Zelfs voor de catering zijn bedrijven geselecteerd die tenminste al drie generaties in dezelfde familiehanden zijn. Daarnaast is er een 4G-quizz waaraan drie generaties en een ‘geschiedenisfan’ kunnen deelnemen. Het thema van de quiz is het erfgoed van de Leidse regio. De vragen kunnen gaan over gebeurtenissen, gebouwen, voorwerpen en archiefstukken. De periode waarover de quiz gaat is de hele geschiedenis, van de prehistorie tot gisteren.
Het programma –dat zich afspeelt tussen 13 en 21 uur- is zeer divers. Zo wordt schrijfster/columniste Aaf Brandt Corstius geïnterviewd door Ben Kolster, presentator van het programma Verborgen Verleden. Zij vertelt dan over haar ervaringen met het programma, dat juist daarvoor op 4 oktober wordt uitgezonden. In drie zalen is er een lezingencaroussel, waar de bezoeker naar hartenlust kan kiezen voor onderwerpen die zijn of haar interesse hebben. Wil je vooraf weten wat er is? Kijk dan op http://famillement.blogspot.com/
Een programma-onderdeel waar ik zelf erg nieuwsgierig naar ben is de lancering van een website voor Rijnlandse geschiedenis. Het Rijnland staat voor mij niet bekend als makkelijk toegankelijk gebied. Weliswaar staan bijvoorbeeld alle dopen geïndexeerd in de ‘gele reeks’ bij het Rijksarchief in Den Haag en biedt ook het streekarchief Hollands Midden veel aanknopingspunten, maar het aantonen van relaties tussen familieleden in en rond Alphen, Aarlanderveen, Ter Aar en Nieuwkoop, om er maar een paar te noemen, is best een hele opgave. Met spanning wacht ik dus af. In ieder geval mogen ze mij tot de bezoekers rekenen.
Reacties
Famillement — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>