Cadeautje van Jan
Een website vol naamgenoten
Internet wordt een steeds belangrijker bron van informatie. Dat geldt op veel terreinen, maar zeker ook voor genealogie. Dankzij vele honderden vrijwilligers –misschien zijn het er wel duizenden- worden gegevens uit doop-, trouw- en begraafregisters en natuurlijk ook uit de meer recente geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters ingevoerd. Daarnaast zien we -in ieder geval in Nederland- ook andere bronnen als aktes van indemniteit of notariële archieven. Ook passagierslijsten zijn heel belangrijk. Zo weten we welke mensen op enig moment naar Amerika vertrokken of bijvoorbeeld van Indië naar Nederland kwamen.
Het internet is echter ook een prachtig medium om informatie met elkaar uit te wisselen. In plaats van uren aan de telefoon –met het risico op fouten- informatie uitwisselen, zet je alles in een bestandje en stuurt het naar een of meer geïnteresseerden. Daarnaast zijn er natuurlijk de groepen van personen met dezelfde interesse. Zo zijn er rond de familienaam Van Zijl –in varianten- ten minste drie groepen: Van Zijl wereldwijd, Van Zyl family tree en Van Zyl Group. Alledrie op facebook.
Het voordeel van die groepen is de mogelijkheid tot uitwisseling. Je kunt er vragen stellen wie ergens informatie over heeft en als stamboom-onderzoeker kun je gevonden informatie delen. Goed voorbeeld daarvan is mijn opmerking in de vorige blog: de akte uit 1670 ligt nu op mijn bureau, maar ik kan hem niet lezen. Nog geen twee dagen later bood Corney Keller mij aan me te helpen met de transcriptie. Ik weet nu in grote lijnen wat er in de akte staat, maar er wordt nog gewerkt aan de details. Natuurlijk kom ik daar nog in een andere blog op terug.
Internet brengt op die manier ook mensen bij elkaar, ongeacht de afstand. Het is altijd leuk mail te krijgen van over heel de wereld, bijvoorbeeld van Van Zijl-en uit Canada die graag hun kinderen laten zien waar hun Hollandse wortels liggen. In dit geval in Mijdrecht. Of van Wim ‘de Rotterdammer’, want ook dichterbij moet je de relaties koesteren. Heel actief zijn de twee groepen met een Zuid-Afrikaanse wortels. En dan te weten dat bijna alle Zuid-Afrikaanse naamgenoten afstammen van één uit Holland afkomstig echtpaar. Die eind 1698 een stevige reis van enkele maanden met hun twee kleine kinderen overleefden en in de Compagniestuin van Kaapstad aan het werk gaan.
Natuurlijk zijn er de van Zyl-en die zelf hun stamboom onderzoeken. En dat gelukkig delen. Maar af en toe duikt er dan ineens iemand op die weliswaar gerelateerd is aan de Van Zyl-en, maar niet zlef die achternaam draagt. Zoals Kobie, die mij via twee Zuid-Afrikaanse naamgenoten –dank Mathilda en Marietta- meldt dat ze een boek wil schijven over ‘haar tak’. Dankzij Dewald Jean Vogts-Vanzijl kwam ik aan het webadres van een site vol Van Zylen. Die is ontstaan dankzij de inspanningen van Jan Langenhoven uit Witsand. Hij wil alle nakomelingen van de van Zyl-en van ‘’de Hermitage’’ –voortgesproten uit Frederick Jacobus van Zyl (geboren 1802)- in beeld brengen. Tweeënvijftig pagina’s vol van Zyl-en. Met heel veel ‘’nieuwe naamgenoten’’. Dat is genieten! Een cadeautje van Jan. Met als doel: nog meer Van Zyl-en in beeld brengen. Je met elkaar verbonden voelen. Samen je familiegeschiedenis delen.
Mocht u nieuwsgierig zijn geworden: kijk dan op www.langenhoven.net
Dank Uw wel! I come from the “Rooinek van Zyl” branch of the Family in South Africa; no dutch, afrikaans error-prone, sorry. The Internet is indeed a boon for researching family history. I came across the passenger list of the vessel which took the van Zyl Family from Texel to Cape Town in 1698-9. I noted a confusion in the Family tree regarding my great-grandfather Hermanus Christiaan van Zyl; if you send me an email I will send you the details.
Thanks, Christopher…
No problem that you aren’t possible to express in Dutch or South-African. I can read English as well. I will sent you the mailadress separately. We Always ar curious to get more information.
Greetz from Holland,
Léon