Mijn hart maakte een sprongetje
Internet blijft verrassen
De -grote- vakantie is voor mij voorbij, maar we hebben gelukkig nog wel wat kortere periodes om even met de Heppiebuzz op stap te gaan. Ook deze keer heb ik de avonden gebruikt om verschillende gegevens voor het stamboomonderzoek in te vullen. De tweede stap die dan volgt, namelijk het doorsturen naar de site, hoef je op een camping niet te proberen. Doorgaans is de internetsnelheid te laag. Maar ook het genereren van een nieuwe uitdraai en alles dan op z’n juiste plek zetten, vraagt veel tijd. Dat heb ik dus bewaard tot na de thuiskomst.
Bij de Hollandse stambomen is nog niet zo heel veel toegevoegd, maar de vier hoofdtakken van de Zuid-Afrikaanse nazaten van Willem van Zijl uit Delft vroegen om vernieuwing. Dat is inmiddels gebeurd. Maar ook het voorgeslacht van Willem en Christina van Loveren blijft mij intrigeren. Waar zou ik gegevens kunnen vinden van zijn grootvader –eveneens Willem- de tinnegieter in Leiden? Ja, in het archief van Leiden natuurlijk, maar mijn laatste bezoek aldaar dit voorjaar leverde -nog- niets op. Ondanks de enthousiaste reactie van de medewerker van dat archief op het Famillement, najaar 2014.
Dus heb ik me toch maar weer geconcentreerd op de vraag: is er iets meer bekend over de Kompanjiestuin –in verschillende spellingvarianten- aan de Kaap, in relatie tot onderbaastuinier Willem. Door de zoekwoorden ‘Kaap’ en ‘Compagniestuin’ in te geven, kreeg ik eerst een aantal zoekresultaten die ik al kende. Nu was ik al een beetje op het spoor gezet naar ‘De beschrijvinge van de Kaap de Goede Hoope, met de zaaken daar toe behorende’ van ene meneer Valentyn. Hij bleek een achtdelige serie boekwerken te hebben geschreven onder de titel ‘Oud en Nieuw Osst-Indiën’. In deel vier zou de Compagniestuin moeten staan. Helaas: wel de inleiding en deel drie als pdf-bestand op internet, maar geen deel 4.
Dan maar verder zoeken. Er blijkt ook een soort commentaar te zijn van Siegfried Huigens op de verhandeling van François Valentyn over de Compagniestuinen. Dus begin ik te lezen. Best interessant. Tot ik bij pagina negen kom. Daar staat een VOC- kaartje van de regio rond Kaapstad, waarop Valentyn de tuinen heeft aangegeven. Ik kijk een beetje naar de namen en dan maakt mijn hart een sprongetje: in het noordoosten, net onder de Parelberg, staat de tuin van Willem van Zeijl! Dat moet dus Vrede en Lust in Simondium zijn. Heel bijzonder om dit op deze manier bevestigd te zien. Ik besluit de info-pagina over het verversingsstation aan de Kaap, met als centraal punt de Compagniestuin -waarvoor ik in concept al enkele stukjes tekst had staan- nu eerst maar eens af te maken en op de site te zetten.
Nieuwsgierig? Kijk dan op: www.moustache-nu/genea/info-pagina’s/De Kaap_verversingsstation.html
Reacties
Mijn hart maakte een sprongetje — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>